1 Ağustos 2014 Cuma

Boyun Düzleşmesi ( servikal lordoz )

Boyun düzleşmesi teşhisim 1 yıl önce koyuldu.
Tabii ki sayısız makale araştırıp bazı doktorlara ve fizik tedavi merkezlerine gittim ve tedavi durumumla birlikte beraber bazı sorular sordum .
Enteresan bir şekilde bazı cevaplarla karşılaştım misal; bu durumdan etkilenenlerin yaşam kalitesinin aşırı düşeceği, beyine kan akışı kısıtlı biçimde gittiğinden dolayı unutkan, agresif,  spor bile yapamayacak, sürekli acı içinde yaşamaya mahkum bir mahlukat olduğu tanımı..
Tabiidir ki bunun bilgi eksikliğinden olduğunu araştırmalarım sonucunda fark ettim. Sonuç olarak dilin kemiği yok ve ağzı olan konuşuyor ( beceriksiz hekimler de dahil. ) .

Peki ben nasıl bir sonuca ulaştım ?
Boyun düzleşmesi ; boyun kemiğinin kavisli özelliğini kaybedip doğal yapısı dışına çıkması ve bunun yan etkileri ise hayıflanmak yerine vücudun B planını devreye sokabiliriz .

 Nedir bu B planı ? 
Kemikten sora gelen KAS.

Kas nasıl yapılır falan bunları burada ben anlatmayacağım, onun yerine size somut bir örnek vereceğim;

Normal de boyun kemiği kırılan bir insanın anında ölmesi gerekir değil mi ?
Sporla uğraşan bir arkdaşıma göre de bu durum aynen böyleymiş fakat fikrini değiştiren bir olay ile karşılaşmış. İzlediği boks müsabakasında boksör boynuna öldürücü bir darbe alır, boyun kemiği kırılır ve ölmesi beklenirken yaşamaya devam eder. Tabiiki bu durum araştırılır ve neticesinde boynundaki geliştirmiş olduğu kasların hayatını kurtardığı öğrenilir.

Zaten araştırmış olduğum bazı makalelerde de spor, egzersiz bu işin ilacı deniyordu ve fizik tedavimden sora elime egzersiz hareketlerinin olduğu bir broşür tutuşturmuşlardı .

 2. bir örnek olarak bugün araştırma yaparken bir haber sitesinde görmüş olduğum
Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı açıklamalarının yer aldığı bir haberi paylaşacağım.

->
Kaynak
Özel BSK Kütahya Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Buharalı, boyun düzleşmesi yaşayan birçok hastanın boyun ağrısı şikayetiyle doktora başvurduğunu bildirdi.

Özel BSK Kütahya Anadolu Hastanesi Beyin ve Sinir Hastalıkları Uzmanı Prof. Dr. Zeki Buharalı, boyun düzleşmesi yaşayan birçok hastanın boyun ağrısı şikayetiyle doktora başvurduğunu bildirdi.
Prof. Dr. Buharalı, yaptığı yazılı açıklamada, insan omurgasının doğal bir anatomik duruşu olduğunu, boyun ve bel bölgesindeki içe kavisin bu anatomik doğal duruşun temelini oluşturduğunu belirtti.
Doğal anatomik duruşun devamlılığını omurgalar arasında disk denilen yumuşak özel yapıların sağladığına işaret eden Prof. Dr. Buharalı, bu özel yapıların iç kısmından başlayarak yırtılması ve omuriliğe doğru zamanla yavaş yavaş kaymasının omurga mekaniğini bozarak boyun düzleşmesine neden olduğunu duyurdu.
Prof. Dr. Buharalı, uzun süreli öne eğimli pozisyonda oturarak çalışma, ağır yük kaldırma, yüksek yastık kullanma, koltuk ve kanepe kenarına başı yaslayarak uyuma ve dinlenme, boyun öne eğik kötü duruşun boyun düzleşmesine yol açabileceği uyarısında bulunarak, şunları kaydetti:
"Boyun düzleşmesi yaşayan birçok hasta boyun ağrısı şikayetiyle doktora başvuruyor. Yırtılıp kayan disklerdeki deformasyon ve kabarma giderek artarsa boyun düzleşmesi sonunda boyun fıtığına neden olabilir. Boyun fonksiyonlarının bozulması, boyun ve omuz kaslarında gerginlik ve ağrı, baş ağrısı, baş dönmesi gibi şikayetlere neden olabilir. Boyun hareketlerinde kısıtlanma, gece ağrı nedeniyle uyanma, sabah boyun ağrısıyla uyanma gibi şikayetler olabilir. Düzleşmiş boyun kavisini tekrar eski haline döndürmek mümkündür. Belli aralıklarla boyun kavisini yeniden oluşturan egzersiz programı, gerekirse elle yapılan hafif germe ve mobilizasyon teknikleri, boyun yastığı kullanımı ve duruşu düzeltme çabaları 2-3 hafta içinde olumlu sonuç verecektir. Verilen programı yaşam alışkanlığı haline getirmek, boyun fıtığının oluşmasına karşı önemli ölçüde koruma sağlar. Boyun kavisini tekrar eski haline dönmesi ile hastanın yakınmaları tamamen geçer. Aynı zamanda ileriye dönük boyun fıtığı riskinden de kurtulmuş olur. Eski haline dönen doğal boyun kavisini koruyacak şekilde günlük yaşamı sürdürmeyi öğretmek şarttır. Boyun kavisini düzeltici egzersiz programı verilmeden, günlük yaşam alışkanlıklarını değiştirmeden yalnızca aletlerle yapılan fiziksel tedavi yeterli değildir. Boyunluk kullanmanın, şiddetli ağrılı 3-4 günlük dönem dışında faydadan çok zararı vardır. Aylarca takılması önerilen boyunluk tedavileri günümüzde terk edilmiştir."




Hiç yorum yok:

Yorum Gönder

Yazılarıma islenmisveri.wordpress.com adresi üzerinden devam etmekteyim.

  islenmisveri.wordpress.com